Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Φιλοξενήστε ένα αδέσποτο: Πώς να προετοιμαστείτε.

Ένας τρόπος να βοηθήσετε εθελοντικά τα φιλοζωϊκά σωματεία της χώρας μας είναι να φιλοξενήσετε ένα αδέσποτο σκυλάκι ή γατάκι που έχουν αναλάβει.

Καθώς τα σωματεία δεν διαθέτουν συνήθως καταφύγια και τα μέλη τους φιλοξενούν τα ζώα στα σπίτια τους, είναι σημαντικό να υπάρχουν κι άλλοι εθελοντές, που ανοίγουν την πόρτα τους και την αγκαλιά τους σε ένα ζώο, για να μην κινδυνεύει στο δρόμο μέχρι να υιοθετηθεί.

Με το να φιλοξενήσετε ένα αδέσποτο, εκτός απ το ότι του σώζετε τη ζωή και του προσφέρετε ένα ασφαλές μέρος να μείνει, βοηθάτε κι άλλα αδέσποτα αφού δίνετε την ευκαιρία στο εκάστοτε σωματείο να έχει κι άλλες θέσεις φιλοξενίας ζώων.

Επίσης, εκτός από την δική σας αφιλοκερδή προσφορά στον αγώνα των σωματείων, μπορείτε και εσείς να κερδίσετε φιλοξενώντας ένα ζώο: αν θέλετε να υιοθετήστε δικό σας ζώο, η φιλοξενία ενός αδέσποτου είναι το καλύτερο ''τεστ'' για να δείτε αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες ενός ζώου, αν το σπίτι σας είναι κατάλληλο και αν τα καταφέρνετε.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ:

-ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ;

Τα σωματεία δεν σας υποχρεώνουν να κρατήσετε το ζώο μέχρι να υιοθετηθεί (αν και θα ήταν το ιδανικότερο). Συνήθως, η πρώτη συμφωνία είναι για 15-20 μέρες ή 1 μήνα. Αν όμως έχετε αυλή ή κήπο, άνεση χώρου ή και χρόνου, είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε τη φιλοξενία σας για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, συννενοείστε με τους υπεύθυνους του σωματείου, επικοινωνείτε μαζί τους για ό,τι προκύψει και εκείνοι παίρνουν το ζώο άμεσα αν τελικά δεν μπορέσετε να ανταποκριθείτε.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Υπάρχουν άνθρωποι όπως εσείς, που φιλοξενούν δοκιμαστικά ή για πρώτη φορά ένα ζώο. ΥΠάρχουν όμως και άνθρωποι που εδώ και πολλά χρόνια, έχουν δηλώσει ''ΣΠΙΤΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ'' και προσφέρουν όλο το χρόνο τον κήπο ή το σπίτι τους για φιλοξενία συγκεκριμένων ζώων. Αν πιστεύετε ότι τα καταφέρνετε, μπορείτε να βοηθήσετε για πολλά χρόνια τα φιλοζωϊκά σωματεία!

-ΤΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΤΕ;

Τα ζώα που έχουν ανάγκη φιλοξενίας μπορεί να είναι από κουτάβια που ζουν στο δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους έως χειρουργημένα, ανάπηρα ζώα που πρέπει να έχουν καθημερινή φροντίδα και καθαρό περιβάλλον.
Αποφασίστε τι μπορείτε να προσφέρετε: ένα υγιές ζώο, θέλει απλώς λίγο χρόνο, ταϊσμα, βόλτα και καθαριότητα. Ένα χειρουργημένο ζώο μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο, χορηγία φαρμάκων και παρακολούθηση. Αν δεν δουλεύετε για παράδειγμα, μπορεί να είστε καλοί στην φιλοξενία ενός ζώου που αναρρώνει.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Με την καθοδήγηση που θα έχετε από τους υπεύθυνους του σωματείου, δεν θα είστε μόνοι.
Τα καταφύγια ή τα κτηνιατρεία αγχώνουν πολύ τα ζώα και τα φοβίζουν. Είναι καλό τα χειρουργημένα ζώα να φιλοξενούνται σε σπίτια, με θαλπωρή και ηρεμία. Κάντε το καλό και ρίξτε το στο γυαλό!

-ΠΟΣΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΤΕ ΖΩΟ;

Αποφασίστε αν μπορείτε να φιλοξενήσετε σκύλο, μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο ή γάτα ανάλογα με το χώρο που διαθέτετε αλλά και το χαρακτήρα του ζώου. Οι υπεύθυνοι του σωματείου θα σας ενημερώσουν αν ένα ζώο έχει πολλή ενέργεια, απαιτεί πολλή βόλτα ή είναι συνηθισμένο σε σπίτι.

Υπολογίστε τον ελεύθερο σας χρόνο, πότε δουλεύετε, τις υποχρεώσεις σας. Όσο πιο πολύ ελεύθερο χρόνο έχετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να ασχοληθείτε με ένα σκυλί που έχει πολλή ενέργεια. Αλλιώς προτιμήστε τις γάτες που είναι πιο ανεξάρτητες.

Υπολογίστε το χώρο σας. Αν έχετε μικρό σπίτι ή διαμέρισμα, πρέπει να προετοιμαστείτε για επιπλέον καθάρισμα. Φιλοξενώ ένα ζώο δεν σημαίνει το κλείνω στο μπαλκόνι μου...

Αν δεν ζείτε μόνοι, ενημερώστε τους συγκάτοικους/γονείς/συγγενείς/συζύγους για την φιλοξενία του ζώου πριν το παραλάβετε! Αν δεν είναι σύμφωνοι, μην ταλαιπωρείτε άδικα το ζώο!

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΖΩΑ:
Αν είστε ένας έμπειρος φιλόζωος, η φιλοξενία αδέσποτου γίνεται ακόμα ευκολότερη. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτείτε πιθανές διαμάχες αν τα ζώα σας είναι επιθετικά προς άλλα ίδιου φύλου ή αν έχετε σκύλο και θέλετε να φιλοξενήσετε γάτα κ.ο.κ. Συμβουλευτείτε τους υπεύθυνους του σωματείου.


-ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΖΩΟ

Όλοι όσοι φιλοξενούν και σώζουν αδέσποτα, δακρύζουν και στεναχωριούνται όταν τελικά..βρίσκουν σπίτια! Όχι γιατί δεν είναι καλό αυτό, αλλά γιατί όπως και να το κάνεις δένεσαι με ένα πλάσμα που φιλοξενείς, φροντίζεις, αγαπάς, είτε αυτό είναι για 10 μέρες είτε για 3 μήνες.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι λένε ότι δεν φιλοξενούν γιατί δεν αντέχουν τον αποχωρισμό! Όμως αυτό δεν βοηθά τα αδέσποτα! Σκεφτείτε ότι το ζώο θα φύγει από εσάς για να πάει σε μία παντοτινή οικογένεια, όπου θα έχει αγάπη και φροντίδα και επιτέλους το δικό του σπίτι! Μην σκέφτεστε εγωϊστικά.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Αν ερωτευτείτε το ζώο και θέλετε να το υιοθετήσετε εσείς, είναι η ιδανικότερη περίπτωση.
Ωστόσο αν το σωματείο έχει κάνει ελέγχους σε υποψηφίους και έχει αποφασιστεί κάποια τελική οικογένεια, μην δημιουργήσετε πρόβλημα. Υπάρχουν δεκάδες ζώα εκεί έξω που περιμένουν!

ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΖΩΟΥ:

*Δεν είναι κακό να πείτε ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στη φροντίδα του ζώου ή ότι δεν τα καταφέρνετε. Αρκεί να είστε ειλικρινείς με το σωματείο και να μην κάνετε το ζώο μπαλάκι. Η φιλοξενία δεν είναι υιοθεσία, δηλαδή μακροχρόνια δέσμευση. Εξαρτάται από εσάς το πόσο θα κρατήσετε το ζώο, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

*Αν μένετε σε πολυκατοικία, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε με τον ιδιοκτήτη ότι θα έχετε προσωρινά κάποιο ζώο.
Ο νόμος επιτρέπει έως και 2 ζώα ανά διαμέρισμα, αλλά δεν είναι όμορφο να μπείτε σε διαμάχες με τους γείτονες σας. Ενημερώστε τους, συζητήστε το, μην αφήνετε το ζώο στο μπαλκόνι και τηρήστε το νόμο περί κοινής ησυχίας κλπ.

*Μην αφήνετε το ζώο χωρίς επίβλεψη σε εξωτερικούς χώρους. Αν και τα ζώα προσαρμόζονται εύκολα στα σπίτια φιλοξενίας, να θυμάστε πάντα ότι δεν γνωρίζουν την περιοχή και τη γειτονιά σας και πρέπει να αποφευχθεί κάθε περίπτωση απώλειας του ζώου. Μην αφήνετε τα ζώα στον κήπο χωρίς επίβλεψη, τονίστε σε συγγενείς και επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την εξώπορτα και την μπαλκονόπορτα ώστε να αποτρέψετε πιθανή φυγή του ζώου. Φροντίστε το ζώο να φορά ταυτότητα με τηλέφωνα σας ή του σωματείου.

*Σε καμία περίπτωση δεν δίνετε εσείς το ζώο για υιοθεσία σε κάποιον που θα το ζητήσει, σε γείτονα ή φίλο!β Η υιοθεσία πρέπει να γίνει κατόπιν ελέγχου του σωματείου, με τοποθέτηση microchip και υπογραφή συμβολαίου υιοθεσίας.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Τα φιλοζωϊκά σωματεία σας προσφέρουν την τροφή (και τα φάρμακα, αν χρειάζονται) για το ζώο που φιλοξενείται. Επίσης, αν είναι κουτάβι ή γατάκι φροντίζουν για τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωσή του. Είναι όμως πολύ σημαντική βοήθεια για αυτούς να αναλάβετε εσείς το κόστος της τροφής. Σκεφτείτε το!

-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΖΩΟ:

1) Γιατί χρειάζεται το ζώο φιλοξενία;

Συνήθως τα ζώα που χρειάζονται φιλοξενία είναι αδέσποτα που ζουν στο δρόμο με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, ζώα που ζουν σε σπίτια με πολλά ακόμα ζώα, ζώα που χρειάζονται να μάθουν το λουρί (πχ κουτάβια) ή ζώα που αναρρώνουν από χειρουργεία. Ρωτήστε το σωματείο για το ιστορικό του ζώου και τις ιδιαιτερότητές του.

2) Έχει κάποια ασθένεια;

Θα πρέπει να γνωρίζετε το ιστορικό του ζώου για να πάρετε την απόφαση σας. Είτε είναι από το δρόμο χωρίς καμία περίθαλψη είτε είναι κουτάβι εμβολιασμένο είτε υπερήλικο, εσείς θα αποφασίσετε αν θα το φιλοξενήσετε. Αν έχετε δικά σας ζώα, θα πρέπει το ζώο που θα αναλάβετε για φιλοξενία να είναι εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο για αποφυγή μετάδοσης τυχόν νοσημάτων είτε στο φιλοξενούμενο μέλος είτε στα δικά σας ζώα.

3) Είναι στειρωμένο;

Αν έχετε άλλα ζώα, είναι σημαντικό το φιλοξενούμενο (όπως και τα δικά σας) να είναι στειρωμένο για να μην υπάρξουν διαμάχες μεταξύ τους λόγω ορμονών. Αν δεν είναι, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην ζευγαρώσει με τα δικά σας αν βρίσκετε σε οίστρο (δεν συνίσταται να φιλοξενήσετε ζώο με οίστρο αν έχετε αστείρωτα δικά σας ζώα!!!).

4) Ποιός θα πληρώσει τον κτηνίατρο αν προκύψει κάτι;

Συνήθως τα ζώα που δίνονται για φιλοξενία είναι ήδη εμβολιασμένα και ελεγμένα από τα σωματεία.
Αν όμως αναλαμβάνετε ένα ζώο απευθείας από το δρόμο ή μετά από χειρουργείο θα πρέπει να συννενοηθείτε με τους αιτούντες φιλοξενία ποιός κτηνίατρος θα το αναλάβει και αν πρέπει να το μεταφέρετε εσείς για κάποιο λόγο εκεί. Ξεκαθαρίστε με το σωματείο ή τους εκάστοτε ζωόφιλους αν μπορείτε ή όχι να αναλάβετε το κόστος για ένα ζώο που χρειάζεται θεραπεια. Συνήθως, αυτός που φιλοξενεί προσφέρει το χώρο και άλλα άτομα προσφέρουν τη θεραπεία, την τροφή κ.ο.κ. Μην μεταφέρετε το ζώο σε δικό σας κτηνίατρο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

5) Είναι φιλικό με άλλα ζώα/παιδιά;

Μάθετε τα πάντα για το χαρακτήρα του ζώου που θα φιλοξενήσετε, πριν το πάρετε σπίτι. Αποφασίστε με το σωματείο αν μπορείτε ή όχι να φιλοξενήσετε το συγκεκριμένο ζώο.

6) Ποιός θα παρέχει την τροφή, κάποιο λουρί, την άμμο και άλλα είδη ανάγκης;

Συνήθως τα σωματεία σας παραδίδουν το ζώο με βασικά είδη όπως μπωλάκια, λουρί και τροφή. Αν μπορείτε να προμηθευτείτε εσείς κάτι από αυτά, βοηθάτε καθώς οι πόροι των σωματείων είναι ελάχιστοι. Αν επιλέξετε να φιλοξενείτε ζώα κατά καιρούς, μπορείτε να αγοράσετε τα βασικά και να τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά για τον φιλοξενούμενο!!!

7) Πώς συμπεριφέρεται το ζώο όταν μένει μόνο;;;

....ξέρει να περπατά με λουρί; Και άλλα βασικά, είναι σημαντικά για να γνωρίζετε πώς να χειριστείτε το ζώο.

Επικοινωνήστε λοιπόν με το σωματείο της περιοχής σας και επιλέξτε το τετράποδο που θα φιλοξενήσετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου