Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ποίημα για τα σκυλιά που γαυγίζουν τα αυτοκίνητα

Poem sad and mediocre for dogs barking cars

Ποίημα θλιβερό και μέτριο για σκύλους τ’ αυτοκίνητα οπού γαυγίζουν
Καιρό τώρα πολύ αναρωτιόμουνα
γιατί οι σκύλοι τ΄αυτοκίνητα
          άγρια έτσι που γαυγίζουν
Θεωρίες ψευδοεπιστημονικές μηχανευόμουνα
Πως τάχα κάποιο νεύρο ακουστικό τους ερεθίζουν

Μα τώρα, που ένας γόνος αυτής της ύβρεως
          φονέας έτσι ανθρώπων, ζώων και της φύσεως που είναι
Της μικροαγέλης την καρδιά, το κέφι την ψυχή μας στέρησε,
ΤΩΡΑ ΓΝΩΡΙΖΩ!!!

Σοφοί αυτοί, ημών σοφότεροι,
          σαφώς αναγνωρίζουν…
Στις άκρες των τροχών αφού μυρίζουνε
Αιώνων το αίμα της φυλής που άδικα ποτίζει!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Κατοικίδιο και ευθανασία

Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής μπορούν να περάσει μια σειρά από ζωές ζώων. Όταν θυμόμαστε κάθε μία από τις ζωές αυτές των κατοικίδιων μας που μοιράστηκαν τη δική μας ζωή, φαίνεται ότι τα ζώα αυτά ποτέ δεν έζησαν αρκετά...

Παίρνετε αγκαλιά αυτό το νέο γατάκι ή το κουταβάκι. Ακουσίως και υποσυνείδητα, ριζώνει ο δεσμός… Μέσα στον ενθουσιασμό απόκτησης ενός νέου κατοικίδιου, η φαντασία μας καλπάζει και «άκομψες» ή «εγωιστικές» σκέψεις περνούν από το μυαλό: «Ελπίζω να ζήσει αρκετά», «Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό το γατάκι ενήλικη γάτα», «Κάποια μέρα αυτή η γατούλα θα είναι γρια και άρρωστη». Πάντοτε φοβόμαστε να χάσουμε τα ζώα μας που σημαίνουν πολλά για εμάς. Παραταύτα, το αναπόφευκτο κάποια στιγμή φτάνει. Και δυστυχώς όλοι εμείς οι κατέχοντες κατοικίδια είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε το θάνατο του ζώου μας. Ποιος από εμάς δεν θα ήθελε η γάτα του να ζήσει για 60 ή 70 χρόνια?


Κάθε κάτοχος κατοικιδίου αντιμετωπίζει αυτό το σημείο 0 διαφορετικά. Υπάρχουν εντελώς ορθολογιστές που απλώς αφήνουν το ζώο τους για ευθανασία με την απάθεια ενός ρομπότ. Μπορούν να βρίσκονται κοντά στο κατοικίδιό τους τη στιγμή εκείνη, να του δώσουν ένα χάδι, όμως για δικούς τους λόγους
επιλέγουν να αποκόψουν τους εαυτούς τους από αυτό το καταλυτικό «στιγμιότυπο» της ζωής του ζώου τους. Ενδεχομένως, εμείς οι άνθρωποι είμαστε τόσο κοντά με τα ζώα ώστε επιλέγουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τον θάνατο, καθώς στην ουσία μέσω των τελευταίων στιγμών του ζώου μας βιώνουμε το δικό μας θάνατο. Άραγε αυτοί οι ορθολογιστές άνθρωποι θα ήθελαν έτσι να αντιμετωπιστεί και το δικό τους τελευταίο στιγμιότυπο;

Από την άλλη, υπάρχουν και οι εκ πρώτης όψεως δυνατοί και αγέρωχοι κάτοχοι κατοικιδίων που στην ουσία διαλύονται τη στιγμή του θανάτου του ζώου τους. Όπως και να έχει, η στιγμή αυτή είναι προσωπική για τον καθένα. Το μυστικό είναι να την αντιμετωπίσετε με το να είστε ο εαυτός σας.  Το ζώο σας υπήρξε μαζί σας μια μικρή ή μεγάλη ζωή και η στιγμή του οριστικού και αμετάκλητου αποχωρισμού του είναι από τις πλέον άβολες, τραγικές και συναισθηματικά φορτισμένες. Μερικοί από εμάς έχουν ζήσει το «τελετουργικό» μας ευθανασίας και ξέρουν την αίσθηση και την πικρή γεύση που αυτή αφήνει… Άλλοι όχι. Το άρθρο αυτό γράφτηκε κυρίως για τους δεύτερους, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το κατώφλι που ίσως χρειαστεί να διαβούν και να νιώσουν πιο σίγουροι, όταν έρθει αυτή η στιγμή… Να είναι πιο... υποψιασμένοι (όσο αυτό είναι εφικτό...)!


Πως θα ξέρω πότε ;


Αν το ζώο σας δεν μπορεί να ευχαριστηθεί με τις καταστάσεις που άλλοτε το έκαναν ευτυχισμένο, αν υπάρχει πολύ περισσότερος πόνος από χαρά στη ζωή του ή αν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο μιας αρρώστιας, τότε ξέρετε ότι χρειάζεται ευθανασία.
Ο κτηνίατρός σας είναι ένα πρόσωπο που καταλαβαίνει το συναισθηματικό δέσιμο με το ζώο σας. Είναι ο μόνος αρμόδιος να εξετάσει και να εκτιμήσει την κατάστασή του, να εντοπίσει τις ευκαιρίες για παράταση της ζωής του, να συζητήσει μαζί σας για πιθανές αναπηρίες ή μακροχρόνια προβλήματα, να σας εξηγήσει δύο και τρεις φορές κάθε τι που σας προβληματίζει σχετικά με την διάγνωση ή τις επιπλοκές που θα επηρεάσουν το μέλλον του.
Συνήθως έχετε τον χρόνο να επιστρέψετε στο σπίτι σας και να σκεφθείτε ξανά τα δεδομένα πριν πάρετε την απόφασή σας.


Φιξάρισμα του ραντεβού με τον κτηνίατρο

Δηλώστε στον κτηνίατρό σας το σκοπό της επίσκεψής σας από πριν, ώστε να βρεθεί μια κατάλληλη ώρα που το κτηνιατρείο θα είναι πιο ήσυχο. Εξηγήστε του ότι δεν έχετε ξαναπεράσει τη διαδικασία αυτή και θέλετε εκ των προτέρων να γνωρίζετε τι να περιμένετε. Έχετε φυσικά το δικαίωμα να πάρετε το σώμα του ζώου σας σπίτι για να ταφεί. Μπορείτε επίσης να συνεννοηθείτε με τον αρμόδιο Δήμο για αποτέφρωση (πλέον υπάρχει αποτεφρωτήριο ζώων και στην Αθήνα από Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ)) ή για ταφή σε κάποιο νεκροταφείο ζώων. Αν προτιμήσετε να μην πάρετε μαζί σας το σώμα του, πάντοτε ρωτήστε τον κτηνίατρο τι πρόκειται να το κάνει. Αν δεν το κάνετε, πάντοτε θα αναρωτιέστε και η φαντασία σας δεν θα είναι ευγενική μαζί σας.


Μην φανταστείτε ότι το σώμα του ζώου είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί σε πειράματα, αφού πουληθεί σε εργαστήρια.
Εξάλλου, σε ποιόν κτηνίατρο είναι χρήσιμο ένα νεκρό ζώο ώστε να πειραματιστεί;

Σε κάθε περίπτωση, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε τι θα γίνει το σώμα του ζώου σας αν το αφήσετε εκεί. Μην είστε απολογητικοί αν ρωτήσετε τον κτηνίατρο… Δικαιούστε να γνωρίζετε, για να αποφασίσετε αν θα το πάρετε ή όχι.


Ευθανασία στο σπίτι

Όλοι οι κάτοχοι κατοικιδίων θέλουν οι τελευταίες στιγμές του ζώου τους να είναι όσο πιο άνετες γίνεται, ώστε και το ζώο να μην είναι αγχωμένο. Η φυσική ερώτηση είναι: «Μπορεί ένας κτηνίατρος να κάνει ευθανασία στο σπίτι;» Η απάντηση είναι θετική. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να σκεφτείτε.


Πρώτο: τι θα κάνετε με το ζώο σας μετά την ευθανασία;
Δεύτερο: Μήπως το ζώο χρειαστεί να ακινητοποιηθεί για να μπει η βελόνα στην φλέβα; Συνήθως στα κτηνιατρεία υπάρχουν αυτοί οι τρόποι να ακινητοποιηθεί «χαλαρά» το ζώο.
Τρίτο: Το κόστος της ευθανασίας στο σπίτι ίσως είναι μεγαλύτερο, καθώς ο κτηνίατρος θα πρέπει να σας επισκεφθεί εκτός ωρών κτηνιατρείου.
Τέταρτο: Πολύ συχνά όταν γίνεται ευθανασία ενός ζώου γίνεται άδειασμα των εντέρων και της κύστης του ζώου. Αυτό δεν είναι πρόβλημα σε ένα κτηνιατρείο.
Πέμπτο: Σε ένα κτηνιατρείο το ζώο νιώθει λιγότερο άνετα και μπορεί να αποτελέσει ευκολότερα «αντικείμενο» χειρισμού από τον κτηνίατρο.
Έκτο: Θέλετε το ζώο σας να ναρκωθεί πριν την τοποθέτηση της βελόνας ευθανασίας; Συνήθως η όλη διαδικασία κυλάει πιο ήρεμα αν προηγηθεί αναισθησία. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας το ενδεχόμενα της αναισθησίας πριν τη διενέργεια της ευθανασίας.

Υπάρχουν πάντως κτηνίατροι που το έχουν πρακτική τους να μην προβαίνουν σε ευθανασία εκτός ενός κτηνιατρείου. Στην περίπτωση αυτή, συζητήστε το αναλυτικά.

Το ραντεβού… Να είμαι παρών ή να μην είμαι;

Είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή να είστε παρών τη στιγμή που ο κτηνίατρος χορηγεί το διάλυμα της ευθανασίας. Πολλοί απλώς δεν αντέχουν να δουν τη στιγμή του θανάτου του ζώου τους. Άλλοι δεν θα επέτρεπαν τίποτα να τους εμποδίσει να είναι παρόντες! Είναι θέμα δικής σας επιλογής. Κάποιοι προτιμούν να μείνουν στον προθάλαμο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και στη συνέχεια περνούν λίγες στιγμές με το νεκρό πλέον ζώο τους.


Πριν αποφασίσετε, μία μόνο σκέψη για προβληματισμό: υπάρχουν πολλοί κάτοχοι κατοικιδίων που μετάνιωσαν που ΔΕΝ ήταν παρόντες κατά τη διαδικασία και αισθάνονται ότι εγκατέλειψαν το ζώο τους αυτή την ύστατη στιγμή. Η σκέψη δε αυτή τους ακολουθεί για πάντα*. Επομένως, σκεφτείτε πολύ καλά το πώς θα νιώσετε και μετά από κάποιες ημέρες αφού πεθάνει το ζώο σας. Μήπως πιστεύετε ότι θα το μετανιώσετε διότι δεν ήσασταν παρόντες;


Κανείς δεν νιώθει άνετα με το θάνατο, ούτε καν οι κτηνίατροι που τον αντιμετωπίζουν κάθε μέρα. Ο φόβος σας για το γεγονός δεν θα πρέπει να κατευθύνει την απόφασή σας για το αν θα πρέπει ή όχι να είστε παρόντες. Πολλοί αποφασίζουν να είναι παρόντες και τελικά ρωτούν με ελαφρά αγαλίαση «αυτό ήταν; Ήταν γρήγορο και γαλήνιο».


Είναι απολύτως φυσιολογικό και αποδεκτό να κλάψετε… Ακόμα κι αν ο κτηνίατρός σας έχει κάνει εκατοντάδες ευθανασίες, ποτέ δεν μπορεί να θεωρήσει συνηθισμένο το γεγονός της ευθανασίας ενός σκύλου ή μιας γάτας. Πολλές φορές και ο ίδιος κτηνίατρος και το προσωπικό του έχει βιώσει τόσα με το ζώο που και οι ίδιοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Είναι δίχως αμφιβολία μια συναισθηματικά φορτισμένη διαδικασία, μια «κηδεία». Επομένως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσποιηθείτε.


Πριν μπείτε στο κτηνιατρείο μπορείτε να επιλέξετε να αφήσετε το ζώο σας στο αυτοκίνητο για να ρωτήσετε αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση στο προκαθορισμένο ραντεβού. Είναι λίγο άβολο να κάθεστε στον προθάλαμο με το ζώο σας, καθώς περιμένετε να έρθει η σειρά σας για αυτή τη διαδικασία. Είναι προτιμότερο να πείτε στη γραμματέα του κτηνιάτρου να σας ειδοποιήσει για τη διαθεσιμότητα του κτηνιάτρου και να φέρετε απευθείας το ζώο σας από το αυτοκίνητο στο δωμάτιο του κτηνιατρείου στο οποίο θα γίνει η ευθανασία. Δεν ενδείκνυται επίσης να μείνετε για πολύ ώρα μόνοι στο συγκεκριμένο δωμάτιο περιμένοντας να έρθει ο κτηνίατρος.


Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας δώσει κάποιο φάρμακο αναισθησίας πριν την επίσκεψή σας στο κτηνιατρείο, το οποίο θα το δώσετε στο σπίτι κάποια λεπτά πριν την αναχώρησή σας. Έτσι το ζώο σας θα είναι πιο ήρεμο και χαλαρό.


Για τη χορήγηση του διαλύματος της ευθανασίας, ο κτηνίατρος πρέπει να βρει είσοδο σε φλέβα. Το διάλυμα είναι ειδικό ώστε να δρα γρήγορα και χωρίς πόνο, όμως πρέπει να χορηγηθεί ενδοφλεβίως. Γι’ αυτό και χρειάζεται το ζώο να είναι χαλαρό και ήρεμο. Αν ο κτηνίατρος σας ζητήσει την άδεια να ναρκώσει το ζώο, να ξέρετε ότι το κάνει για να διενεργήσει γαλήνια και αποτελεσματικά τη διαδικασία της ευθανασίας, χωρίς να ταλαιπωρήσει το ζωάκι. Αν το ζώο φοβάται, είναι μη συνεργάσιμο ή επιθετικό, η διαδικασία αυτή δεν θα καταστεί δυνατόν να διενεργηθεί όπως πρέπει.


Το διάλυμα της ευθανασίας αποτελείται από χημικά που σκοπό έχουν την γρήγορη και χωρίς πόνο διακοπή της μετάδοσης των νεύρων και την επίτευξη απόλυτης μυϊκής χαλάρωσης. Όταν η μετάδοση των νεύρων διακοπεί, δεν υπάρχει σκέψη, αίσθηση, κίνηση. Το διάλυμα αυτό πωλείται μόνο σε επαγγελματίες κτηνιάτρους.


Οι τελευταίες στιγμές

Όταν ο κτηνίατρος είναι έτοιμος να χορηγήσει το διάλυμα, θα σας ζητηθεί να κρατήσετε το ζώο και να βάλετε μία ελαφρά πίεση στη φλέβα συνήθως του μπροστινού ποδιού. Αυτό βοηθάει τον κτηνίατρο να δει την φλέβα και βοηθά τη βελόνα ώστε να την διαπεράσει καλύτερα. Όταν η βελόνα έχει εισέλθει στη φλέβα, ο κτηνίατρος αργά χορηγεί το διάλυμα. Πολλοί κάτοχοι ζώων θέλουν  να έχουν αγκαλιά το ζώο τους τη στιγμή της ευθανασίας. Ο κτηνίατρός σας θα φροντίσει να σας διευκολύνει, ωστόσο να θυμάστε πάντα ότι είναι απαραίτητο το διάλυμα να χορηγηθεί μέσα στη φλέβα για να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία.


Συνήθως 6-12 δευτερόλεπτα μετά τη χορήγηση του διαλύματος, το ζώο θα πάρει μια ελαφρώς βαθύτερη ανάσα, η οποία στη συνέχεια θα αποδυναμωθεί και το ζώο θα πέσει σε κάτι που φαίνεται ως βαθύς ύπνος. Το ζώο, παρόλο που στη φάση αυτή είναι απολύτως αναίσθητο, θα πάρει μερικές ακόμα ανάσες, πριν σταματήσει κάθε κίνηση και.. ξεψυχήσει.


Στην περίπτωση που επιλέξατε να μην είστε παρών κατά τη διαδικασία και θέλετε να δείτε το ζώο σας αφού αυτή ολοκληρωθεί, φροντίστε να ζητήσετε από τον κτηνίατρο να κλείσει τα βλέφαρα του ζώου…


Σε αυτή τη στιγμή χρειάζεστε ιδιαίτερη στήριξη από τον κτηνίατρό σας. Αν έχετε συμφωνήσει να πάρετε το ζώο μαζί σας, τότε αυτός το τοποθετεί σε ειδικό κουτί και σας το παραδίδει. Αν έχετε αποφασίσει την αποτέφρωση του ζώου, να μην εκπλαγείτε από τη μικρή ποσότητα στάχτης που θα σας επιστραφεί. Μην ξεχνάτε ότι οι ζώντες οργανισμοί αποτελούνται κατά 95% από νερό. Η διαδικασία της αποτέφρωσης στην Αθήνα γίνεται ως εξής:


Κάθε κτηνίατρος ή πολίτης με ένα τηλεφώνημα προς το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. (            210-4015451      ) γνωστοποιεί την πρόθεση του για αποτέφρωση του νεκρού ζώου.Το συνεργείο του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. παραλαμβάνει το νεκρό ζώο από το κτηνιατρείο ή το σπίτι του ενδιαφερόμενου και το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις του για αποτέφρωση, είτε μαζί με άλλα ζώα είτε μεμονωμένα σε ημερομηνία που καθορίζεται μετά από συνεννόηση.Το κόστος αποτέφρωσης (το οποίο δυστυχώς υπάρχει αφού η κατανάλωση καυσίμου είναι αναγκαία) έχει ως εξής:

1. Αποτέφρωση πολλών νεκρών ζώων μαζί
α) για νεκρά ζώα ιδιοκτησίας πολιτών που είναι δημότες Δήμου μέλους 150 Ευρώ/ζώο,
β) για νεκρά ζώα ιδιοκτησίας πολιτών που δεν είναι δημότες Δήμου μέλους 250 Ευρώ/ζώο.
2. Αποτέφρωση μεμονωμένων νεκρών ζώων
α) για μεμονωμένο νεκρό ζώο ιδιοκτησίας πολίτη που είναι δημότης Δήμου μέλους 400 Ευρώ/ζώο.
β) για μεμονωμένο νεκρό ζώο ιδιοκτησίας πολίτη που δεν είναι δημότης Δήμου μέλους 500 Ευρώ/ζώο.

Δεν είναι ασυνήθιστο  να θελήσετε να κρατήσετε λίγο από το τρίχωμα του ζώου σας ως ενθύμιο παντοτεινής φιλίας. Μερικοί θέλουν το ζώο τους να ταφεί με μερικές φωτογραφίες, τα παιχνίδια του, ένα λουλούδι, ένα ποίημα ή ένα γράμμα. Μην ξεχνάτε ότι ήταν το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ζώο, ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ φίλος και μπορείτε να αποφασίσετε ό,τι εσείς θέλετε για να διευκολύνετε την απώλεια και τον αποχωρισμό.
Ίσως χρειαστείτε κάποιον να είναι μαζί σας μετά το ραντεβού για να σας πάει σπίτι. Σας φαίνεται δύσκολο να το φανταστείτε, όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον να συγκεντρωθεί στην οδήγηση μετά από ένα τέτοιο συναισθηματικό σοκ.

Θλίψη

Πάρα πολλοί κάτοχοι κατοικιδίων αντιμετωπίζουν έναν δυνατό πόνο και μια διαρκή θλίψη μετά το θάνατο του ζώου τους. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί λίγοι άνθρωποι για να μοιραστούν μαζί τους αυτού του είδους τη θλίψη. Ακόμα και κολλητοί φίλοι μπορεί να πουν «πάρε ένα άλλο» ή «Θεέ μου ήταν μόνο μια γάτα». Η θλίψη αυτή γίνεται έτσι πολύ μοναχική, αφού ο άνθρωπος που βιώνει την απώλεια διστάζει να αποκαλύψει τα συναισθήματά του από το φόβο μήπως γελοιοποιηθεί. Επίσης, είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάποιον που έχει χάσει το κατοικίδιό του να το βλέπει ή να το ακούει στο σπίτι, ακόμα και αφού έχει φύγει. Κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτή την απώλεια, αν δεν την έχει ζήσει ο ίδιος…


Μερικές φορές αυτός που έχασε το ζώο του γίνεται και αυτοκριτικός και αποδοκιμάζει και ο ίδιος τον εαυτό του για το πως νιώθει («δεν το πιστεύω πως ο θάνατος μιας γάτας κατέστρεψε έτσι όλη μου τη ζωή»). Επίσης, η απώλεια του ζώου φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από άλλες απώλειες που βιώσαμε στη ζωή μας, με αποτέλεσμα να βιώνουμε ένα φαύλο κύκλο στενοχώριας και θλίψης που μπορεί να οδηγήσει ως την κατάθλιψη. Όμως τα ζώα είναι ΤΟΣΟ σημαντικά για εμάς ώστε δεν χρειάζεται να απολογούμαστε για τον τρόπο που νιώθουμε όταν τα αποχωριζόμαστε.


Αυτοί που νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν σε Κάποιον που καταλαβαίνει τη θλίψη τους, έχουν ελπίδα! Υπάρχουν και ειδικές ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης ή ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην απώλεια των ζώων. Ποτέ μην κατηγορήσετε τον εαυτό σας για τα συναισθήματά σας μετά την απώλεια του ζώου σας, ποτέ μην ντραπείτε. Δεν είστε μόνοι στη θλίψη. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και τούτο εδώ το forum, αλλά και άλλες ιστοσελίδες στο internet για να σας βοηθήσουν! Θυμηθείτε ότι πάντοτε παίρνει περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουμε ξανά, από αυτόν που θα περιμέναμε. Και θυμηθείτε ότι η σχέση σας με το ζώο σας όπως τη βιώσατε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ. Πως είναι δυνατόν η απώλεια αυτής της σχέσης να είναι κάτι λιγότερο;

(πηγή  Cat Spit)

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Koυτάβι και νέες εμπειρίες

koutavi-ebiries Οι πρώτες δεκαέξι εβδομάδες στη ζωή του κουταβιού είναι η πιο κρίσιμη περίοδος ανάπτυξής του. Σε αυτήν την περίοδο τα κουταβάκια αναπτύσσουν και καθιερώνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, που θα ορίσουν στην συνέχεια τον τρόπο που μαθαίνουν και προσαρμόζονται σε καινούριες καταστάσεις. Η κοινωνικοποίηση τους με ανθρώπους και ζώα, όπως και η έκθεσή τους σε μια ποικιλία ερεθισμάτων είναι ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Μια "φτωχή" κοινωνικοποίηση μπορεί να δημιουργήσει ανασφαλή και φοβικά σκυλιά που δεν μπορούν να διαχειριστούν νέες εμπειρίες. Ομοίως όμως και μια πληθώρα ανεξέλεγκτων πληροφοριών μπορεί να φέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Η προνόηση και ο σωστός προγραμματισμός θα βοηθήσουν το κουτάβι σας να αποκτήσει μια υγιή ισορροπία. Ανακαλύψτε όλα αυτά τα ερεθίσματα που το κουτάβι σας θα συναντάει κάθε μέρα, δηλαδή διαφορετικούς ανθρώπους και ζώα με τα οποία θα έρχεται σε καθημερινή επαφή, μέρη, ήχους, μυρωδιές, ακόμα και τα πιο "αστεία" για μας, όπως γρασίδι, άσφαλτο, χώμα κ.α. Σκεφτείτε ακόμα και όλα αυτά τα οποία θα συναντάει σπανιότερα, είναι όμως το ίδιο σημαντικά να γνωρίσει, ας πούμε μια ομπρέλα, ένα καροτσάκι, ένα ποδήλατο...

Τα καθημερινά ερεθίσματα είναι δεδομένα, τα πιο σπάνια όμως θα πρέπει να οργανωθούν προσεκτικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι καινούριο θα πρέπει να το σκηνοθετήσετε προσεκτικά έτσι ώστε να έχει θετικά αποτελέσματα για το κουτάβι.


Το κλειδί σε όλο αυτό είναι να ελέγχουμε το περιβάλλον και να αφήνουμε το κουτάβι να πάρει τις δικές του αποφάσεις. Τα περισσότερα κουτάβια θα νιώσουν μια σχετική ανασφάλεια απέναντι σε μια νέα εμπειρία, αν όμως τους δώσετε τον
χρόνο και την ελευθερία να εξερευνήσουν - ακόμα και να κάνουν πίσω αν το θέλουν - γρήγορα θα ηρεμήσουν και θα αποδεχθούν το νέο αυτό ερέθισμα. Αν το κουτάβι, παρόλα αυτά, νιώθει άβολα τότε το ερέθισμα είναι πιο έντονο από αυτό που θα έπρεπε. Μπορείτε να προσπαθήσετε κάποια άλλη φορά, αλλάζοντας τα δεδομένα που του προκάλεσαν το έντονο στρες.

Δώστε στο κουτάβι σας στιγμές ηρεμίας, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, παίξτε μαζί του. Παρατηρήστε το επίπεδό του, στρες που το κατακλύζει, όχι μονάχα σε ξεχωριστά στρεσογόνα γεγονότα,
αλλά μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με τη εβδομάδα. Σιγουρευτείτε ότι θα ηρεμήσει μετά από ένα έντονο ερέθισμα, πριν το φέρετε σε επαφή με ένα καινούριο. Αν το πάτε στο πάρκο για παιχνίδι, μετά από ένα δεκάλεπτο καινούριων εμπειριών, πάρτε το πίσω στο σπίτι όπου νιώθει άνετα και ασφαλές, έτσι ώστε να ηρεμήσει εντελώς.

Σίγουρα η επόμενη μέρα θα κρύβει μια νέα εμπειρία για αυτό.

Κουτάβια,ορφανά,παρατημένα και μόνα,ψάχνουν......αγκαλιά!--Litlle orfans,waiting for a new family





 2 μηνών ορφανά κουταβάκια,πεταμένα σε μία χαρτόκουτα,στην άκρη του δρόμου.Ψάχνουν οικοένειες να τα αγαπούν! Κουφάλια,Θεσσαλονίκη
Ζωή  6974892030 begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting
Ιωάννα 6975858553 begin_of_the_skype_highlighting            6975858553      end_of_the_skype_highlighting

2month old orfans,found in a carton box,by the street.They are waiting for a worm home!
Thessaloniki,Greece
Zoe 00306974892030 begin_of_the_skype_highlighting            00306974892030      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting
Ioanna 00306975858553 begin_of_the_skype_highlighting            00306975858553      end_of_the_skype_highlighting

Αντίο Μπαρμπουνίτσα---R I P








ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΛΥΠΗ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ, ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΟ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΑΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ, ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ Η ΒΛΑΒΗ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ, ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ Κ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ. ΛΥΠΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ, Κ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΓΓΕΛΑΚΙ, ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Άσχημα τα νέα.Έχει κάταγμα σπονδήλου.Επιρεάζει τη κινητικότητα και στα μπροστινά πόδια.Την Τετάρτη θα την δει νευροχειρουργός και θα κρίνει ΑΝ μπορεί να γίνει επέμβαση.Γιατί το πιο πιθανό είναι να μην γίνεται.Και αν γίνεται δεν εγγυάται για την ποιότητα ζωής του ζώου από εκεί κ πέρα.Το ζώο πονάει πολύ και συν τα άλλα.....είναι και έγκυος 3 εβδομάδων!!! Θα ξέρουμε την Τετάρτη,λοιπόν. :-(

Την βρήκε μέλος του συλλόγου μας Μεγάλη Τετάρτη μεσάνυχτα.Μεγάλη Πέμπτη πρωί μας ειδοποίησε,πήγαμε,την βρήκαμε,την πήγαμε στον κτηνίατρο και διαγνώστηκε "κάταγμα σπονδύλου".Είναι παράλυτη από την μέση κ κάτω.Σέρνεται.Πρέπει να γίνουν ακτινογραφίες.Ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ανοιχτός ,Πασχαλιάτικα.Αλλιώς από Τρίτη.Ο κτηνίατρος δεν είναι αισιόδοξος.Είναι ένα απίστευτο ζώο.Παρ'όλα τα βάσανά του,δέχεται το χάδι μας με ευχαρίστηση,μας άφησε να της δώσουμε τα χαπάκια κορτιζόνης.Την έχουμε κάπου απομονωμένη και την προσέχουμε αλλά χρειάζεται επειγόντως σπίτι και μόνιμη ανθρώπινη φροντίδα.!!!
Είναι θυλικό περίπου 2-2,5 χρονών, 25 κιλά,ημίαιμο Λαμπραντόρ.
H E L P !!! Ιωάννα 6975858553 Ζωή 6974892030
Όποιος θέλει να βοηθήσει,ας επικοινωνήσει μαζί μας.
Κουφάλια Θεσ/νίκης

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Νέες προτάσεις βελτίωσης για το νέο νόμο για τα ζώα από την ΠΣΕΖΣ

 

Νέες προτάσεις βελτίωσης για το νέο νόμο για τα ζώα από την ΠΣΕΖΣ

Τετάρτη, 20 Απρίλιος 2011


Νέες προτάσεις βελτίωσης για το νέο νόμο για τα ζώα από την ΠΣΕΖΣΑφού απέστειλε επιστολή με προτάσεις και παρατηρήσεις, αφού συμμετείχε μέσω εκπροσώπων της στα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 φιλοζωικών σωματείων, έστειλε νέα επιστολή στην υφυπουργό ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη ,με αναλυτικές παρατηρήσεις και επισημάνσεις προκειμένου να βελτιωθεί στα κρίσιμα σημεία το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τα ζώα. Διαβάστε την επιστολή στο adespoto.gr:

 "Κυρία Υφυπουργέ,

 Όπως θα έχετε ήδη ενημερωθεί, η συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ήταν εξαιρετικά υψηλή και πρωτοφανής, γεγονός που αποτελεί απόδειξη του μεγέθους του θέματος, ταυτόχρονα δε καταγράφει την μεγάλη δύναμη των πολιτών που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων αλλά και ενδιαφέρονται για την ορθή και δίκαιη αντιμετώπισή των προβλημάτων που αφορούν αυτά. Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι, λόγω της σπουδαιότητας αυτού του νομοσχεδίου  που θα πρέπει να δώσει επιτέλους οριστική λύση στο σοβαρό αυτό θέμα, δεν πρέπει ο νομοθέτης να αφήνει οποιαδήποτε κενά και περιθώρια παρερμηνειών σε κανένα σημείο άρθρου ή παραγράφου.

 Μετά την ανάρτηση του σχεδίου νόμου για δημόσια διαβούλευση και μελετώντας με προσοχή όλα τα σημεία του, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και την δυσαρέσκεια μας, διότι με εξαίρεση ορισμένα θέματα, όπως αυτά των ποινών, τις νέες αρμοδιότητες των εισαγγελικών αρχών και το θέμα της απαγόρευσης θεαμάτων με ζώα, που έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, το σχέδιο νόμου αθέλητα ίσως ή πιθανόν λόγω σχετικής ανεπάρκειας των συμβούλων που συντέλεσαν στην σύνταξη του, είναι στα πλείστα όσα σημεία του αντι-φιλοζωικό, αντιμετωπίζει τα ζώα σαν μιάσματα που θα πρέπει να εξοριστούν, κυρίως όμως βάλλει  κατά των φιλοζωικών σωματείων και των εθελοντών που έχουν επωμιστεί την προστασία και την φροντίδα τους, λόγω της μέχρι τώρα γνωστής ανεπάρκειας του κράτους.

Αναλογιστήκατε, κυρία Υφυπουργέ, ότι αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, o αριθμός των αδέσποτων στους δρόμους της χώρας μας θα διπλασιαστεί ή  και θα τριπλασιαστεί ακόμα, αφού κανένα σωματείο και κανένας εθελοντής δεν θα έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στο δυσβάστακτο κόστος των προστίμων που ορίζονται για την φιλοξενία περισσότερων των 2 ζώων σε κάθε κατοικία, μη εξαιρουμένων των περιπτώσεων των φιλόζωων, που κατά κανόνα φιλοξενούν ζώα μέχρι την στιγμή της αποθεραπείας ή της υιοθεσίας τους και δεν θα τολμούν  να φιλοξενήσουν περισσότερα των 2 ζώων πια; Αναρωτηθήκατε πως είναι δυνατόν να προστίθεται στα ήδη μεγάλα οικονομικά βάρη των ομάδων και των ατόμων αυτών  και η επιβάρυνση των προστίμων  από την πολιτεία, η οποία θα έπρεπε να στηρίζει το έργο τους και ακόμα να τους ενισχύει και οικονομικά; Δεν θέλουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, όπως είπατε σε τηλεοπτική σας εμφάνιση. Ζητάμε αναγνώριση του επίπονου έργου μας και του ξοδέματος του χρόνου και των χρημάτων μας, που μεγάλο μέρος αυτών ξοδεύεται και για την ενημέρωση των φορέων. Η αναγνώριση αυτή δεν φαίνεται πουθενά στο νομοσχέδιο, το οποίο αντί να προβλέπει μέτρα στήριξης του φιλοζωικού κινήματος, το τσεκουρώνει με πρόστιμα και παράλογους περιορισμούς.

Αναλογιστήκατε για ποιους λόγους δεν λειτούργησε ο 3170/2003 ως προς το σκέλος της υποχρεωτικής σήμανσης και καταγραφής ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και με τον νέο νόμο; Το πολύ υψηλό κόστος της διαδικασίας αυτής και ο ανύπαρκτος έλεγχος έπαιξαν τον πρώτο ρόλο. Αν ισχύσουν οι ίδιοι όροι και με το νέο νόμο, δυστυχώς η ιστορία θα επαναληφθεί και καμιά λύση δεν θα προκύψει σχετικά με τον περιορισμό της εγκατάλειψης, που αποτελεί κύριο στόχο. Αναλογιστήκατε γιατί δεν πέτυχε η ανάθεση της αρμοδιότητας για την διαχείριση των αδέσποτων στους Δήμους; Αν δεν οριστούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους Δήμους που δεν εφαρμόζουν το νόμο, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αναλογιστήκατε ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε χρήση των δωρεάν εθελοντικών υπηρεσιών των αλλοδαπών κτηνιάτρων, όταν προϋπόθεση μπαίνει η συνεργασία τους με Έλληνα κτηνίατρο, αφού είναι δεδομένη η άρνηση των Ελλήνων κτηνιάτρων για τέτοιου είδους συνεργασία, γιατί θεωρούν ότι με την αποδοχή της προσφοράς των εθελοντών, θίγονται τα ατομικά οικονομικά τους συμφέροντα; Αναλογιστήκατε ότι δεν μπορεί να μιλάει το Υπουργείο για άλλη αντίληψη και πολιτική απέναντι στα ζώα, όταν δεν απαγορεύει την πώληση ζώων από τα καταστήματα πώλησης ζωοτροφών, αξεσουάρ ζώων κλπ;

Αναλογιστήκατε ότι δεν μπορεί να μιλάει το Υπουργείο για νέα φιλοζωική πνοή όταν τα ζώα εξορίζονται ως μιάσματα και ανεπιθύμητα πλάσματα από τους χώρους που κατά παράδοση ζουν; Όταν δεν καταργείτε το αντεπιστημονικό Π.Δ. 400/83  που χαρακτηρίζει εκατοντάδες ζώα επικίνδυνα ως λεϊσμανιακά, χωρίς να είναι και τα καταδικάζει σε θάνατο ; Όταν δεν λαμβάνει ο νομοθέτης υπ’ όψη του ότι η λεϊσμανίαση είναι σήμερα νόσημα που θεραπεύεται, ότι κυκλοφορεί εμβόλιο για τα ζώα και ότι η μετάδοσή της στον άνθρωπο είναι περισσότερο από σπάνια; Αναλογιστήκατε ότι με την διάταξη για την ευθύνη των Δήμων για επίθεση αδέσποτου σε πολίτη, ανοίγετε μια τεράστια κερκόπορτα, ώστε να χαρακτηρίζονται τα ζώα  από τους Δήμους συλλήβδην ως επιθετικά και επικίνδυνα και να έχουμε αναβίωση του θεσμού του «μπόγια»; Απουσιάζει επίσης από το νομοσχέδιο οποιαδήποτε διάταξη σχετικά με την αιματηρή βιομηχανία της γούνας σε περιοχές της Β. Ελλάδας. Τέλος σοβαρή επίσης παράλειψη αποτελεί το ότι, σε αντίθεση με τον 3170/2003, δεν αναγνωρίζονται ως κακοποίηση η εγκατάλειψη και  η παραβίαση των διατάξεων περί ευζωίας των ζώων, όταν μάλιστα γνωρίζουμε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες ζώα συντροφιάς.

Διάχυτη είναι στους φιλοζωικούς κόλπους η άποψη  ότι το σχέδιο νόμου, εκτός  ελάχιστων εξαιρέσεων, χτυπά τους φιλόζωους, ενισχύει τους κτηνίατρους και τους εκτροφείς ζώων ράτσας και κυρίως δεν δίνει λύση στο ζήτημα των ζώων. Θα θέλαμε εκ προοιμίου να τονίσουμε ότι όλες οι παρατηρήσεις μας πάνω στο σχέδιο νόμου δεν πηγάζουν από τα προσωπικά μας συναισθήματα ή την ευαισθησία μας απέναντι στα ζώα, αλλά από την ανάγκη διαχείρισης του προβλήματος και  την επί χρόνια έμπρακτη ενασχόλησή μας με τα θέματα αυτά, η οποία πράξη είναι αυτή που καταδεικνύει τα κενά και τις παραλείψεις του νομοθέτη.

Τα σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 φιλοζωϊκών σωματείων, αφού μελετήσαμε άρθρο προς άρθρο, λέξη προς λέξη, όλες τις διατάξεις του, προτείνουμε να γίνουν διορθώσεις και συμπληρώσεις, εφόσον βεβαίως υπάρχει στο Υπουργείο πραγματική πολιτική βούληση να υπάρξει στη χώρα μας ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που επί χρόνια ταλανίζουν την κοινωνία μας και μας εκθέτουν διεθνώς. Ειδικότερα, όσον αφορά τις κατ΄ άρθρο παρατηρήσεις μας, αυτές είναι οι παρακάτω και ζητάμε την τροποποίησή τους ως ακολούθως.

Άρθρο 1
Παράγραφος β: Ευζωία.
Ζητάμε να προστεθεί «………χωρίς να είναι δεμένα με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο και η διαμονή τους σε χώρο στεγνό……καθώς και σε βαρέλια και άλλες πρόχειρες κατασκευές ».
Παράγραφος γ: Αντικατάσταση του όρου ιδιοκτήτης με τον όρο κηδεμόνας.
Παράγραφος στ: Μικρό ζώο συντροφιάς. Ζητάμε να οριστεί ως μικρό ζώο συντροφιάς αυτό, το βάρος του οποίου δεν ξεπερνά τα 10 κιλά. Κάθε ζώο έως 10 κιλά μπορεί να τοποθετηθεί σε μικρό κλουβί μεταφοράς.
Παράγραφος ε: Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς.
Για να χαρακτηριστεί ένα ζώο ως επιθετικό ή επικίνδυνο απαιτείται
Α. Η σωματική ή υλική ζημία που θα προκαλέσει, να μην οφείλεται σε υπαίτια πρόκληση του ζώου από τον παθόντα ή ζημιωθέντα.
Β. Να αποδεικνύεται ο οποιοσδήποτε τραυματισμός του πολίτη με γραπτή γνωμάτευση δημοσίου νοσοκομειακού ιατρού.
Το ζώο να οδηγείται σε καταφύγιο, να απαγορεύεται δε η ευθανασία του, αν δεν υπάρξουν τα εξής: α) υποτροπή, αποδεικνυόμενη με γραπτή γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομειακού ιατρού και β) σύμφωνη γραπτή γνώμη του ζωοφιλικού σωματείου, ένωσης ή ζωοφιλικής ομάδας της περιοχής, σε περίπτωση δε δραστηριοποίησης περισσότερων με την σύμφωνη γραπτή γνώμη δύο τουλάχιστον εξ αυτών και γ) άρνηση των φιλοζωικών σωματείων να αναλάβουν την φροντίδα και επίβλεψη του ζώου.
Παράγραφος ιδ: Οι κτηνίατροι των αρμοδίων Διευθύνσεων Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Δήμων να υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση πιστοποίησης (δηλ. να μην αφήνεται αυτό στη διακριτική τους ευχέρεια), η δε προμήθεια και τοποθέτηση των μικροτσίπ να γίνεται μόνο από κρατικούς φορείς, με σκοπό την επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού κόστους για την κτηνιατρική αυτή πράξη.
Η σίτιση των αδέσποτων ζώων δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την έννοια της ευζωίας αυτών.
Γενικώς στα ια, ιβ, ιγ, υπάρχει μία σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις πολλές αρμόδιες αρχές.

Άρθρο 2
Παράγραφος 2: Αποτελεί αντίφαση η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου να ελέγχει το Δήμο, όταν παραβιάζει τους κανόνες προστασίας, ευζωίας και σήμανσης και καταγραφής των ζώων.
Οι Δήμοι να ελέγχονται από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.

Άρθρο 3
Παράγραφος 1περ.Αα:  Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, οι Αρμόδιες Αρχές Διαχείρισης της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες.
Α. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών (ΚΑΦΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Α) την εισήγηση για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται στο νόμο αυτόν. Προς αποφυγή παρερμηνειών ζητάμε να συμπληρωθεί η φράση «……..σε σχέση με την καταγραφή στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση….».


Άρθρο 4
Παράγραφος 4: Για τον εύκολο έλεγχο της σήμανσης των ζώων συντροφιάς είναι σκόπιμο οι Δήμοι να διαθέτουν ένα τύπο κονκάρδας που θα φέρουν τα ζώα που έχουν σημανθεί. Η κονκάρδα να ανανεώνεται κάθε χρόνο και να είναι κάθε φορά διαφορετικού χρώματος και να αναγράφεται σ’ αυτή το έτος έκδοσης της (όπως το σήμα κυκλοφορίας) .
Η κονκάρδα να χορηγείται με την προσκόμιση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου και το αντίγραφο του τρίπτυχου της εμφύτευσης και της καταγραφής της ηλεκτρονικής σήμανσης άνευ των οποίων δεν θα παραδίδεται η κονκάρδα. Η έλλειψη αυτής της κονκάρδας να επισείει την επιβολή προστίμου 300 ευρώ για κάθε ζώο. Το πρόστιμο να επιβάλλεται από την Δημοτική Αστυνομία, την Αστυνομία, την Δασική Υπηρεσία και την Θηροφυλακή.


Άρθρο 5
Παράγραφος 1: Ιδιοκτήτες ζώων που επιτρέπουν την αναπαραγωγή των θηλυκών σκύλων ή γατών τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την υιοθεσία των κουταβιών και δεν δύνανται να αποδείξουν την αλλαγή ιδιοκτησίας αυτών μέσω της σήμανσης και της καταγραφής, να υπόκεινται στην πληρωμή προστίμου 500 ευρώ ανά ζώο.
Παράγραφος 2: Στοιχειοθέτηση της αντικειμενικής ευθύνης υπό προϋποθέσεις.
Παράγραφος 4: Υποχρεώσεις κυνηγών. Σε περίπτωση που η άδεια (για τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά) έχει εκδοθεί πριν την απόκτηση νέου/ων σκύλου/ων και δεν έχει καταγραφεί εντός 10 ημερών η ηλεκτρονική σήμανση στην άδεια, οι παραβάτες να πληρώνουν υψηλό πρόστιμο και τα ζώα να οδηγούνται άμεσα στο πλησιέστερο κτηνιατρείο ή δημόσιο κτηνιατρείο όπου θα τοποθετείται ηλεκτρονική σήμανση. Η δε κυνηγετική άδεια να αφαιρείται για την υπόλοιπη κυνηγετική περίοδο.
Παράγραφος 7: Απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση η οποία να συνδέεται με τα στοιχεία του συνοδού του ζώου ή του παραλήπτη του στην Ελλάδα.

Άρθρο 6
Παράγραφος 3: Δεν επιτρέπεται η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 7 εβδομάδων. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να αυξηθεί το όριο στις 8 εβδομάδες γιατί τα κουτάβια ηλικίας μικρότερης των 8 εβδομάδων δεν έχουν εμβολιαστεί και η απομάκρυνση τους από την μητέρα τους τα κάνει ευάλωτα σε επιδημίες. Δεν αναφέρεται περιορισμός στην αναπαραγωγική δραστηριότητα των θηλυκών σκύλων των εκτροφείων. Σύμφωνα με τον 3170/2003 Άρθρο 3 παράγραφος 1 περίπτωση στ και ζ ορίζεται να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή πριν από το πρώτο και μετά το ένατο έτος της ηλικίας τους και να μην γονιμοποιούνται οι θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής πριν από τον δεύτερο οιστρικό κύκλο και πάντως πριν από την παρέλευση εννέα μηνών μετά τον τελευταίο τοκετό. Οι περιορισμοί αυτοί είναι απαραίτητο να περιληφθούν στο νέο νομοσχέδιο.

Άρθρο 7
Παράγραφος 4: Η παράγραφος 4 να παραμείνει ως έχει. Ο ακρωτηριασμός των ζώων για λόγους καλλωπισμού  συνιστά κακοποίηση και απαγορεύεται από τον 3170/2003 και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Άρθρο 8
Παράγραφος 1: Ζητάμε την άρση του ελάχιστου αριθμού ζώων συντροφιάς ανά διαμέρισμα πολυκατοικίας. Μάλιστα στο νομοσχέδιο αλλάξατε προς το αυστηρότερο – ίσως εκ παραδρομής – την διατύπωση  του 3170/2003 ο οποίος μιλούσε για δυο σκύλους ή γάτες (κάποιος δηλ. με δύο καναρίνια δεν μπορεί να έχει σκυλί ή γάτα στο διαμέρισμα του).
Εκτός του ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη και παραβιάζει την αρχή της προσωπικής ελευθερίας του κάθε ατόμου, δεν συναντάται σε άλλες χώρες της ΕΕ.  Περαιτέρω, στερείται δικαιολογητικής βάσης  από την στιγμή που στο ίδιο άρθρο τίθενται οι προϋποθέσεις της μη παραβίασης υγειονομικών διατάξεων και διατάξεων περί κοινής ησυχίας, που αποβλέπουν στην προστασία των δικαιωμάτων των συνοίκων και περιοίκων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε μέλη φιλοζωικών σωματείων ή σε φιλόζωους εθελοντές πολίτες να φιλοξενούν στην κατοικία τους προσωρινά , αδέσποτα ζώα που χρήζουν άμεσης φροντίδας (άρρωστα, τραυματισμένα, νεογέννητα κλπ.)

Άρθρο 9
Παράγραφος 4: Οι Δήμοι υποχρεούνται να προσλάβουν κτηνίατρο με σύμβαση εργασίας, ο οποίος να βρίσκεται στο χώρο του κυνοκομείου ή σε άλλο χώρο που διαθέτει ο Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου του ή σε κάθε περίπτωση να επιβλέπει καθημερινά τα διαβιούντα στα καταφύγια των Δήμων ζώα, όπως και να νοσηλεύει έκτακτα περιστατικά αδέσποτων. Εννοείται πως η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των Δήμων με ιδιώτες κτηνίατρους, όπου δεν υπάρχει κτηνίατρος με σύμβαση εργασίας ή όπου ο τελευταίος δεν μπορεί να κάνει στειρώσεις ή άλλες σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν.
Παράγραφος 8: Επιτρέπεται η προσωρινή φιλοξενία ζώων που έχουν υιοθετηθεί από οικογένειες σε χώρες της ΕΕ, σε επίσημα φιλοζωικά καταφύγια των χωρών αυτών.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως τις περισσότερες φορές τα ζώα αυτά είναι ζώα που έχουν ζήσει μεγάλο χρονικό διάστημα στο δρόμο και έχουν τα περισσότερα κατά κάποιο τρόπο κακοποιηθεί. Χρειάζονται ένα χρόνο προσαρμογής πριν να πάνε στη νέα τους οικογένεια, μέλη της οποίας επισκέπτονται το ζώο που έχουν υιοθετήσει στο καταφύγιο προσωρινής φιλοξενίας και δημιουργούν μια σχέση μαζί του, πριν να το πάρουν στο σπίτι τους. Να επισημάνουμε επίσης πως ζώα με σωματικά προβλήματα (δυσπλασίες και αναπηρίες) ή ζώα με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς (φοβικά) ή και κουτάβια, τα οποία είναι δύσκολο να επανενταχθούν ή δεν έχουν ελπίδα να υιοθετηθούν στη χώρα μας, μετά από σύντομη παραμονή στα καταφύγια αυτά υιοθετούνται.
Παράγραφος 9: H τοποθέτηση ζώων μικρής ηλικίας στο δρόμο αποτελεί θανατική καταδίκη γι’ αυτά. Ζητάμε να απαγορευτεί η υποχρεωτική επανένταξη κουταβιών ηλικίας μικρότερης των έξη μηνών και η επανένταξη τους να γίνει σε σημεία όπου τα ζώα θα έχουν την φροντίδα φιλοζωικών σωματείων ή φιλόζωων πολιτών.
Παράγραφος 10: Η απαγόρευση της επανατοποθέτησης των αδέσποτων ζώων σε σημεία από τα οποία έχει γίνει η περισυλλογή τους, συνιστά δεύτερη εγκατάλειψη γι’ αυτά.
Εξ άλλου αν τα ζώα αυτά απομακρυνθούν από τους χώρους που βρίσκουν τροφή, είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάποια άλλα θα πάρουν τη θέση τους. Αν τα ζώα αυτά είναι φροντισμένα, δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν και θα μπορούσαν μάλιστα να υιοθετηθούν, κατά κάποιο τρόπο, από τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, κατά τα πρότυπα των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη αλλά και άλλων υπηρεσιών που οι υπάλληλοι τους έχουν υιοθετήσει αδέσποτα ζώα. Όσο για τους χώρους τουριστικής κίνησης, όλοι γνωρίζουμε πως οι ξένοι επισκέπτες μας χαίρονται την παρουσία υγειών και σε καλή κατάσταση ζώων. Αυτό που εκθέτει την χώρα μας σε σχέση με τα αδέσποτα της, είναι τα άρρωστα και αποστεωμένα ζώα που κυκλοφορούν στις τουριστικές  περιοχές της περιφέρειας και οι κακοποιήσεις οι οποίες πέφτουν στην αντίληψη των αλλοδαπών επισκεπτών. Τα βαρελόσκυλα της Κρήτης και της Ικαρίας και τα απολύτως αφρόντιστα ζώα των βοσκών σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, όπως και οι αγέλες πεινασμένων αδέσποτων που κυκλοφορούν παντού στην Ελληνική ύπαιθρο, είναι αυτά που αποτελούν τη ντροπή μας. Η αρμονική συμβίωση με τα ζώα πρέπει, επί τέλους, να περάσει στην κουλτούρα των Ελλήνων. Επομένως το φιλοζωικό κίνημα στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι αντίθετο με την απαγόρευση ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους, σε χώρους μεγάλης επισκεψημότητας, σε σχολεία και σε λιμάνια.
Παράγραφος 11: Αναφορικά με την προσωρινή παροχή υπηρεσιών των αλλοδαπών κτηνιάτρων, των οποίων η άδεια εκδίδεται από το ΓΕΩΤΕΕ, χρειάζεται να εκδοθεί έγγραφο με το οποίο να διευκρινίζεται πως πρόκειται για εθελοντές. Δεν γίνεται τέτοια αναφορά στην δημοσιευμένη στο φύλλο της Κυβερνήσεως της 31/12/2010 (αριθμός φύλλου 2157) διυπουργικής απόφασης και η παράληψη αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση της άδειας τους, όπως μας ενημέρωσαν από το ΓΕΩΤΕΕ.
Ο πιστοποιημένος κτηνίατρος που, κατά το νομοσχέδιο, επιβάλλεται να συνεργαστεί μαζί τους, να είναι ο κτηνίατρος που με σύμβαση εργασίας απασχολείται στο Δήμο ή ο κτηνίατρος της Περιφερειακής Ενότητας ή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου. Στην διάταξη «Οι εγκαταστάσεις αυτές παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα , αφού προηγηθεί τρίμηνη ειδοποίηση και έγκριση των προϊσταμένων των αντίστοιχων υπηρεσιών» ζητάμε να απαλειφθεί η τρίμηνη ειδοποίηση, καθόσον οι εθελοντές κτηνίατροι στειρώνουν μεγάλο αριθμό ζώων σε μικρό χρονικό διάστημα και η μετακίνηση τους από τον ένα Δήμο στον άλλο γίνεται σύντομα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε κάθε περίπτωση τα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνται προσωρινά από φιλοζωικά σωματεία ή μέλη φιλοζωικών σωματείων σε καταφύγια ή στα σπίτια τους, να σημαίνονται ηλεκτρονικά από τους Δήμους. 
Παράγραφος 12: Πενταμελής συμβουλευτική επιτροπή. Οι συμβουλευτικές επιτροπές των Δήμων είναι γνωστό ότι έχουν ρόλο καθαρά διακοσμητικό. Ζητάμε η επιτροπή εκτός από συμβουλευτικό να έχει και ρόλο ελεγκτικό της εφαρμογής του Προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων.

Άρθρο 10
Παράγραφος 1 & 2: Να οριστεί επακριβώς σε ποιες μετακινήσεις ζώων αναφέρεται ο νόμος. Οι διατύπωση, όπως εκφράζεται, αφήνει να εννοηθεί πως αφορά και τις μετακινήσεις εντός της χώρας, ακόμα και εντός πόλης.
Παράγραφος 3: Μετακίνηση ζώων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ζητάμε να επιτραπεί σε ώρες μη κυκλοφοριακής αιχμής η μετακίνηση και μεγαλύτερων ζώων (σκύλων) με χρήση  φίμωτρου,  με τις αστικές συγκοινωνίες, τραμ, τρόλεϊ κλπ. Να απαγορευθεί ρητά  η τοποθέτηση  ζώων στους χώρους αποσκευών των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ. Να επιτραπεί η  μετακίνηση μεγαλύτερων ζώων συντροφιάς (σκύλοι) με το τρένο μέσα σε κλουβί μεταφοράς, το οποίο θα τοποθετείται στους ειδικούς χώρους αποσκευών που υπάρχουν στα βαγόνια.
Παράγραφος 4:  Επιβατηγά πλοία. Στα επιβατηγά πλοία να επιτραπούν σε όλους τους χώρους τα μικρά ζώα που είναι τοποθετημένα στα ειδικά κλουβιά, τα δε μεγάλα με φίμωτρο στους χώρους του καταστρώματος. Να  επιτραπεί  η παρουσία  ζώων συντροφιάς σε  καταστήματα υγειονομικού  ενδιαφέροντος, καφετερίες, εστιατόρια κλπ ειδικά στους υπαίθριους χώρους αυτών. Να επιτραπεί η παρουσία ζώων συντροφιάς σε  εμπορικά καταστήματα εφόσον δεν έχει αντίρρηση ο ιδιοκτήτης. Τα κουτιά των κυνηγών: Η  μετακίνηση των κυνηγετικών σκύλων, ενίοτε στιβαγμένων 2 και 3,  στα ξύλινα, πρόχειρα κατασκευασμένα, κακώς αεριζόμενα και φωτιζόμενα κουτιά, που κρέμονται στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων των κυνηγών, συνιστά κακοποίηση των ζώων αυτών και αποτελεί παράβαση του ΚΟΚ Άρθρο 32 παράγραφος 4. Τα κουτιά αυτά πρέπει να καταργηθούν.

Άρθρο 16
Ζητάμε να προστεθούν στην έννοια της κακοποίησης η εγκατάλειψη και η παραβίαση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

Άρθρο 17
 Ζητάμε να καταργηθεί το ΠΔ 400/83 που επιβάλλει την ευθανασία σε λεισμανιακά ζώα. Η λεϊσμανίαση είναι νόσος που σήμερα θεραπεύεται  και η μεταδοτικότητά της από τον σκύλο στον άνθρωπο είναι μηδαμινή ήδη δε  κυκλοφορεί στην αγορά το σχετικό εμβόλιο για την πρόληψή της.

Άρθρο 19
Παράγραφος 3: Ζητάμε να επιτρέπεται και σε ιδιώτες ή σε ομάδες πολιτών η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, κατά των Δήμων για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων, καθόσον υπάρχουν περιοχές όπου δεν δραστηριοποιούνται φιλοζωικά σωματεία.
Άρθρο 20

Στις ποινικές κυρώσεις θα πρέπει να αλλαχθεί ο όρος εξαγοράσιμη ποινή από τον ορθό νομικά όρο μη μετατρέψιμη ποινή. Επίσης ζητάμε να θεσπιστεί κατώτερο όριο ποινής για τις ιδιαίτερα σοβαρές κακοποιήσεις ζώων όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο που αναφέρονται στο άρθρο 16. Παράρτημα - Διοικητικές κυρώσεις. Τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά για κάποιες περιπτώσεις όπως πχ 300 € πρόστιμο ανά κεφαλή ζώου άνω των 2, το ίδιο πρόστιμο που προβλέπεται για κάποιον που παραβιάζει τους κανόνες ευζωίας του ζώου του. Τι θα γίνει  με την ευζωία των ζώων στα δημοτικά κυνοκομεία όπου οι συνθήκες στα περισσότερα είναι άθλιες; Ισχύουν τα ίδια πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων ευζωίας;

Οι διευκρινίσεις και τροποποιήσεις που αναφέρονται παραπάνω, όπως και άλλες που προτείνονται από ζωόφιλους στη διαβούλευση, είναι απαραίτητο να γίνουν  πράξη, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Το ζωοφιλικό κίνημα έδειξε τη δύναμη και την αγανάκτηση του και απαιτεί λύσεις και διευκολύνσεις στο έργο του. Η σήμανση και καταγραφή πρέπει να λειτουργήσουν εύκολα και οικονομικά. Οι εθελοντές κτηνίατροι πρέπει να διευκολυνθούν στο έργο τους, ώστε το αποτέλεσμα της προσφοράς τους να είναι άμεσο και ουσιαστικό. Τα ζωοφιλικά σωματεία πρέπει να έχουν την στήριξη της πολιτείας, την οποία για χρόνια υποκαθιστούν και που με το νέο νομοσχέδιο για μια φορά ακόμα αδικούνται. Στους Δήμους, που για χρόνια μένουν αδιάφοροι για την εικόνα της περιοχής τους και της χώρας ολόκληρης, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις ώστε να αναγκαστούν να κάνουν το καθήκον τους και να πάψουν να ξεφορτώνονται τ’ αδέσποτα σε άθλια καταφύγια ή μοιράζοντας φόλες. Και τέλος το Υπουργείο πρέπει να συνειδητοποιήσει πως οι ζωόφιλοι είναι άνθρωποι με ευαισθησίες αλλά και αγωνιστικότητα, που σώζουν ζώα αλλά βελτιώνουν και την εικόνα της πολύπαθης χώρας μας, για την οποία η Ελληνική πολιτεία έδειξε μέχρι τώρα πλήρη αδιαφορία. Ας δούμε λοιπόν την ουσία και ας μη στεκόμαστε στο πόσα ζώα θα μεταφέρει κάποιος με το όχημα που διαθέτει ή στο πόσα ζώα φιλοξενεί κανείς στο σπίτι του, γιατί αν η πολιτεία είχε νομοθετήσει σωστά και οι αρμόδιοι Δήμοι είχαν εφαρμόσει τον νόμο, κανένας ευαίσθητος πολίτης δεν θα ήταν αναγκασμένος να μαζεύει από τον δρόμο αδέσποτα ζώα, προκειμένου να σώσει τη ζωή τους. Ούτε θα είχε λόγο να ψάχνει να βρει οικογένειες να υιοθετήσουν τα Ελληνικά αδέσποτα σε όλες τις γωνιές του κόσμου και να πανηγυρίζει κάθε φορά που θα αδειάσει το πορτοφόλι του, για να στείλει ένα ζωάκι στην αγκαλιά μιας οικογένειας όπου κι αν ζει αυτή. Ας αφήσουμε λοιπόν την υποκρισία κατά μέρος κι ας δείξουμε επί τέλους εκτίμηση στην όποιας μορφής ζωή, στον τόπο μας και στον πολιτισμό μας.

Για την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 φιλοζωϊκών σωματείων
Ελένη Γερνά, Αναστασία Μπομπολάκη

Υπογράψτε και εσείς για να διαμαρτυρηθείτε και να υποστηρίξετε τις θέσεις αυτές στο παρακάτω petition.

Πρώτη δημοσίευση:
Αλλάζει ο νόμος 3170: Μη εξαγοράσιμες ποινές για όσους κακοποιούν ζώα και πρόστιμα έως 30.000 ευρώ-Απαγόρευση τσίρκο σε όλη τη χώρα-Βάση με τα microchips πλέον στο Υπουργείο-Απαγόρευση εκτροφής ζώων για γούνες
Δευτέρα, 14 Μάρτιος 2011

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πέθανε από φόλα η Τζεμιλέ


ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΤΖΕΜΙΛΕ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΞΑΠΛΩΜΕΝΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΓΑΛΑ, ΕΝΩ ΑΥΤΗ ΠΕΘΑΙΝΕ. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΣΑΜΕ. ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΤΖΕΜΙΛΕ.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

YIOΘΕΤΗΘΗΚΕ Λιλιπούτειος ο......λιλιπούτειος

Ο μικροσκοπικός αυτός σκυλάκος είναι 8 μηνών και μόλις 5 κιλά.Δεν αναμένεται να μεγαλώσει άλλο!Χωράει παντού!   Σε ποιά αγκαλιά θα τρυπώσει;;;

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Kαι τα μεγαλόσωμα έχουν ψυχή!!!

ΘΕΛΩ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ!!!!
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ,ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ,ΚΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ.
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ 30 ΚΙΛΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ 10 ΚΙΛΑ!!!
ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ,ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΥΨΟΣ 1.80 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 80 ΤΜ.
ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 1.70 ,ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ 50 ΤΜ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΙ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΟ.
ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΙΤΕ 30 ΚΙΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ,
  ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ,ΚΑΤ-ΟΙΚΙΑ,ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΣ Η' ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ!!!
ΤΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ???
ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΘΕΛΕΙ ΕΣΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΖΩΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΈΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟ Η ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ Η ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΣΑΣ.
ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗ ΚΙ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ,ΟΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΚΑΝΤΕ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΑ ΚΙ ΑΝΗΣΥΧΑ ΣΚΥΛΙΑ ,
ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΑ ΚΙ ΑΝΗΣΥΧΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΑ!!!
ΑΡΑ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΟ.
ΙΔΙΩΣ ΑΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ -ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ.ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΝΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ,ΚΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.
ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΚΙ ΣΤΟ ΚΟΠΛΕΞ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΘΩΣ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ.ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ[ΕΥΡΩΠΗ,ΔΑΝΙΑ,ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΑΓΓΛΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ,ΕΛΒΕΤΙΑ,ΣΟΥΗΔΙΑ] ΛΟΓΩ ΚΡΥΟΥ ΚΤΛ,ΑΝ ΚΙ ΕΧΟΥΝ
ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΚΗΠΟ,ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Πυομήτρα: Ο ύπουλος εχθρός της αστείρωτης σκυλίτσας και γατούλας σας

Αν η σκυλίτσα ή η γάτα σας είχε περίοδο και παρότι πέρασε αρκετός καιρός δεν έχει σταματήσει να λερώνει, με αίμα, μπορεί να πάσχει από πυομήτρα, μία δύσκολη, ύπουλη περίπτωση που μπορεί ακόμα και να σκοτώσει το ζώο σας.
Η πυομήτρα αποτελεί τη συχνότερη και σοβαρότερη νόσο του γεννητικού συστήματος του θηλυκού σκύλου και της γάτας. Χαρακτηρίζεται από συλλογή πυώδους υλικού εντός της μήτρας. Συνήθως προσβάλλονται ζώα μέσης και μεγάλης ηλικίας και παρατηρείται λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του οίστρου.

Αίτια που προκαλούν την πυομήτρα:
1)Η ορμονική διαταραχή λόγω κυστικής εκφύλισης των ωοθηκών
2)Η χορήγηση ορμονών για την πρόληψη ή αναστολή οίστρου
3)Η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων εκτρωκτικά

Υπάρχει η ''ανοιχτή πυομήτρα'' που είναι πιο εύκολο να διαγνωσθεί καθώς παρατηρείται εκροή πυώδους εκκρίματος και η ''κλειστή πυομήτρα'' όπου το ζώο δείχνει αδύναμο, άκεφο, ανόρεκτο, πίνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο και κάνει εμετούς.

***Αν το άρρωστο ζώο δεν προσκομιστεί άμεσα σε κτηνίατρο πιθανώς να υπάρξει δυσμενής κατάληξή του! Πολλοί αναγνώστες του adespoto.gr μας έχουν στείλει emails καλώντας και άλλους φιλόζωους  να ενημερωθούν αφού το ζωάκι τους έπαθε πυομήτρα που θα μπορούσαν να είχαν προλάβει αν το είχαν στειρώσει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΥΟΜΗΤΡΑΣ:
Γίνεται χειρουργική επέμβαση, αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών (στείρωση).

Προληπτικά για να μην κινδυνεύσει το ζώο μας από αυτή τη σοβαρή ασθένεια μπορούμε:
-να στειρώσουμε προληπτικά το ζώο από τους πρώτους μήνες ή τον πρώτο χρόνο της ηλικίας του
-να αποφεύγουμε τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων για αναστολή οίστρου ή για έκτρωση (να προσέχουμε συνεπώς το ζώο μας να μην ζευγαρώνει και όχι μετά να του δίνουμε χάπια έκτρωσης)
-να ενημερώσουμε άμεσα το κτηνίατρο αν δούμε διαταραχές στον οίστρο, στην περιοδικότητα και την εμφάνισή του ή παράτασή του.
Περιοδικό Ιατρικά 18/6/2002

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

***ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ***Pablo,το παρατημένο νεογέννητο


Όπως αναμενόταν,ο Pablo,έγινε ανάρπαστος!!!   Καλή ζωή μικρούλη!  Χρίστο να μας τον προσέχεις!!!
O PABLO ΠΑΡΑΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ, ΜΟΝΑΧΟΥΛΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΑΝΟΥΛΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΝΑ ΚΛΑΕΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΓΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ (ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!). ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ, ΥΙΟΘΕΣΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΩ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ ΚΑΛΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.             6975858553 begin_of_the_skype_highlighting            6975858553      end_of_the_skype_highlighting       ΙΩΑΝΝΑ,             6974892030 begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting       Ζωή
***ADOPTED***
Pablo was abundoned in a field,all alone,without his mother.We found him crying and being very hungry.He is only acouple of weeks old,so he can not feed himself.We botlle-feed him,every 4 hours.We need  emergency  foster,or (even better) a permanent home for him!       Ιoanna    00306975858553 begin_of_the_skype_highlighting            00306975858553      end_of_the_skype_highlightingZoe 00306974892030 begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting            6974892030 begin_of_the_skype_highlighting            6974892030      end_of_the_skype_highlighting      end_of_the_skype_highlighting